Gratis advies van onze juristen 058 203 88 87

Wat betekent een A codering?

Wat betekent een A codering?

Het kan u zomaar gebeuren, u heeft een negatieve BKR registratie. U wilt graag een nieuw krediet afsluiten maar uw negatieve BKR registratie belemmert u hierin, snapt u eigenlijk niet waarom, of begrijpt u niet wat de codering achter uw negatieve BKR registratie betekent? In deze blog leggen we stap voor stap aan u uit wat de verschillende soorten coderingen betekenen die mogelijk achter uw negatieve BKR registratie staan. Heeft u het nog niet voor elkaar gekregen om uw BKR overzicht te bekijken? Lees dan eerst eens onze blog BKR registratie opvragen.

Waarvan krijg ik een BKR registratie? 

Heeft u geen duidelijk beeld hoe u nou aan die (negatieve) BKR registratie komt? Zodat u wat meer overzicht krijgt noemen wij hier een lijstje van soorten kredieten waarvan u een BKR registratie krijgt:

 • Kredieten vanaf € 250,- die langer duren dan 1 maand 
 • Persoonlijke leningen
 • Betalingsachterstanden vanaf 3 maanden op uw hypotheek
 • Een lease auto 
 • Mobiele abonnementen, enkel inclusief toestel
 • Creditcard

Van de volgende kredieten krijgt u (in de meeste gevallen) geen BKR registratie: 

 • Uw hypotheek 
 • Een studieschuld bij DUO
 • Een lening bij vrienden of familie
 • Betalingsachterstanden bij bijvoorbeeld uw zorgverzekeraar, de belastingdienst, uw energieleverancier of uw woningcorporatie 

Indien u graag meer informatie wilt over het ontstaan van uw BKR registratie, leest u dan onze blog Wanneer word je geregistreerd bij het BKR.

Wat is een A codering?

Als u achterloopt met de afbetaling van uw krediet komt er een A codering achter uw BKR registratie te staan, dit betekent achterstand. Een A codering verdwijnt niet als u uw achterstand heeft ingehaald maar word in dat geval gevolgd door een H codering, dit betekent herstel. 

Van de volgende soorten kredieten krijgt u 2 maanden na de gemiste betaaldatum een A codering: 

 • Persoonlijke lening
 • Lease auto 
 • Hypotheek, in het geval dat u gebruik maakt van een ander onderpand dan uw eigen huis
 • Telefoonkrediet
 • Zakelijk krediet met persoonlijke aansprakelijkheid

Van de volgende soorten kredieten krijgt u minimaal 2 en maximaal 4 maanden na de gemiste betaaldatum een codering:

 • Creditcard
 • Doorlopend krediet 
 • Van de volgende soorten kredieten krijgt u een BKR registratie na 3 maandtermijnen achterstand: 
 • Hypotheek 
 • Restschuld 

Een restschuld ontstaat bij een lening bij verkoop van een onderpand in het geval dat de opbrengst van het onderpand onvoldoende bedraagt om de lening af te lossen en te bijbehorende rente te betalen. Het bedrag dat hierbij overblijft wordt een restschuld genoemd. Bij rood staan krijgt u een BKR registratie als u 10% meer rood staat dan in de eerste instantie afgesproken is. Dit bedrag moet over de € 250,- zijn en u moet langer rood staan dan was afgesproken met de kredietverstrekker. Als u graag meer informatie wilt over de duur van een A codering, leest u dan onze blog Hoe lang duurt een BKR registratie

Wat betekent een A1 codering? 

Als er achter uw negatieve BKR registratie een A1 codering staat dan betekent dit dat u een betalingsachterstand heeft en daarvoor met de desbetreffende kredietverstrekker een betalingsregeling heeft getroffen. Op het moment dat u deze betalingsregeling heeft voldaan dan zal er een H (herstel) codering achter de al zichtbare A1 codering komen te staan. 

Wat betekent een A2 codering? 

Heeft u een A2 codering achter uw negatieve BKR registratie staan? Dit betekent dan dat uw krediet is opgeëist, dit houdt in dat de kredietverstrekker heeft gevraagd dat u het hele krediet in één keer terugbetaald. In de meeste gevallen dat er krediet wordt opgeëist vraagt de kredietverstrekker om de hulp van een incassobureau. 

Wat betekent een A3 codering? 

In het geval dat u een A3 codering achter uw negatieve BKR registratie heeft staan is er vaak sprake van afboeking of wellicht kwijtschelding. 

 • Afboeking: In het geval van afboeking besluit de kredietverstrekker voorlopig om geen actie te ondernemen met betrekking tot het terugbetalen van uw betalingsachterstand en/ of krediet. Dit betekent echter niet dat het krediet is beëindigd, daarom is er ook nog geen einddatum vermeld. Uw A3 codering blijft dan staan tot het moment waarop uw krediet is afbetaald, hierna komt er een H codering (herstel) achter te staan. Daarna blijft uw BKR registratie weer 5 jaar staan. 
 • Kwijtschelding: In het geval van kwijtschelding heeft u een afspraak gemaakt met de kredietverstrekker over het terugbetalen van een bepaald deel van het krediet. Op het moment dat u dat heeft gedaan krijgt u een bepaald bedrag kwijtgescholden. Omdat er bij deze codering sprake is van beëindiging van het krediet ziet u ook een einddatum staan bij uw BKR registratie. 

Wat betekent een A4 codering? 

Indien er sprake is van een A codering met een 4 erachter, betekent dit dat de kredietverstrekker u heeft geprobeerd te bereiken maar u bent voor langere tijd onbereikbaar (geweest). Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als uw woon/ verblijfplaats onbekend is bij de kredietverstrekker. Uw A4 codering blijft vanaf het moment van herstel of afbetaling nog 5 jaar staan.

Wat betekent een A5 codering? 

Als u een A5 codering heeft staan in uw BKR overzicht betekent dit dat u een preventieve betalingsregeling heeft getroffen voor uw hypotheek. Wanneer u uw betalingsregeling is afgelopen zal uw BKR registratie vanzelf verwijderd worden. 

Wat betekent een H codering?

Wat betekent een H codering? Bij een H codering heeft u uw betalingsachterstand weer ingehaald en loopt uw krediet nog gewoon door. Achter de achterstandsmelding (dit is een van de A coderingen) ziet u dan een H codering staan, dit betekent dat de achterstand is hersteld. Uw BKR registratie blijft vanaf het moment van herstel nog 5 jaar staan. 

Over BKRregistratieverwijderen.nl

BKRregistratieverwijderen.nl is een bedrijf dat zich specialiseert in het verwijderen van BKR registraties. Zo kunnen wij u bijstaan met het verwijderen of aanpassen van een terechte of onterechte BKR registratie. Uw BKR registratie kan een grote hindernis zijn voor het aanvragen van een nieuw krediet zoals een hypotheek of lease auto. Onze juristen en advocaat brengen uw situatie graag in kaart in een verzoekschrift, zodat de kredietverstrekker de belangen van verwijdering of aanpassing begrijpt. Neem vandaag nog contact met ons op via ons online advies formulier of bel ons via 058 2011 963 en kijk wat de mogelijkheden zijn.

 

Share This Post