Gratis advies van onze juristen 058 203 88 87

Schulden voorkomen om BKR registraties tegen te gaan

Schulden voorkomen om BKR registraties tegen te gaan

Ruim 7,5% van de inwoners van Nederland heeft schulden op zijn naam staan, dat is natuurlijk al vervelend genoeg, maar daar krijgt men ook nog eens een BKR registratie van. Een BKR registratie zal u belemmeren in het afsluiten van nieuwe kredieten, hierdoor kunt u bijvoorbeeld geen hypotheek afsluiten, auto leasen of telefoonabonnement inclusief toestel afsluiten. Om te voorkomen dat u een BKR registratie krijgt zult u goed om moeten gaan met uw financiën, in deze blog leggen we aan u uit hoe u schulden kunt voorkomen en wat deze te maken hebben met het BKR.

Waarvan krijg ik precies een BKR registratie? 

Stichting BKR registreert bepaalde kredieten die u afsluit om uzelf te beschermen tegen overkrediteren, en om kredietverstrekkers te waarschuwen tegen over crediteus. Zo kunnen kredietverstrekkers voordat ze een krediet met u afsluiten controleren hoe uw betalingsgedrag is. Van de volgende kredieten krijgt u een BKR registratie: 

 • Kredieten vanaf € 250,- die langer duren dan 1 maand 
 • Persoonlijke leningen
 • Betalingsachterstanden vanaf 3 maanden op uw hypotheek
 • Een lease auto 
 • Mobiele abonnementen, enkel inclusief toestel
 • Creditcard

Van de volgende kredieten krijgt u (in de meeste gevallen) geen BKR registratie: 

 • Uw hypotheek 
 • Een studieschuld bij DUO
 • Een lening bij vrienden of familie
 • Betalingsachterstanden bij bijvoorbeeld uw zorgverzekeraar, de belastingdienst, uw energieleverancier of uw woningcorporatie 

Indien u graag meer informatie wilt over het ontstaan van uw BKR registratie, leest u dan onze blog Wanneer word je geregistreerd bij het BKR.

Hoe zit het met BKR registraties na de schuldsanering (WSNP)?

Wanneer u een WSNP-traject (ofwel schuldsanering) heeft voltooid en de verklaring schone lei heeft gekregen laat de kredietverstrekker dit weten aan stichting BKR, hier hoeft u zelf niets voor te doen. Vanaf het moment dat u een schone lei verklaring heeft behaald krijgen uw opgelopen BKR registraties een einddatum, deze datum is de dag waarop u de schone lei verklaring heeft verkregen. Vanaf deze datum (de dag van uw schone lei verklaring) staat u nog 5 jaren geregistreerd bij stichting BKR, om te voorkomen dat u opnieuw in de financiële problemen terecht komt. Uw negatieve BKR registratie heeft dan een A3 codering. Indien u graag meer informatie wilt lezen over (negatieve) BKR registraties na de schuldsanering (WSNP), leest u dan onze blog BKR registratie na schuldsanering

Hoe kom ik aan schulden?

De grootste oorzaak van schulden is over het algemeen over spenderen. U loopt bijvoorbeeld kans om schulden op te lopen als u:

 • Een slecht overzicht heeft van uw financiën en hierdoor meer uitgeeft dan dat u binnenkrijgt.
 • Onverwacht een grote uitgave moet doen, bijvoorbeeld als u een boete moet betalen, uw nieuw witgoed of elektronica moet aanschaffen. 
 • Uw inkomen verliest, bijvoorbeeld als u uw baan kwijtraakt.
 • U vergeet of nalaat om op tijd uw toeslagen stop te zetten (indien u daar geen recht meer op heeft). 

Een goed overzicht over uw financiën is dus belangrijk, houd dus goed bij wat u kunt uitgeven, wat u opzij moet zetten en het allerbelangrijkst dat u uw rekeningen op tijd kunt betalen. 

Ik heb schulden, wat nu?

Ongeveer een half miljoen huishoudens in ons land hebben te maken met problematische schulden, kunnen een financiële tegenslag niet opvangen of hebben schulden bij verschillende kredietverstrekkers. Als u schulden heeft kunt u vanzelfsprekend veel te maken hebben met stress en onmacht. Als het u zelf niet meer lukt om alles te overzien, twijfel dan vooral niet om hulp te zoeken voordat het van kwaad tot erger loopt. U kunt bijvoorbeeld hulp vragen bij uw gemeente, het Juridisch Loket of een maatschappelijk werker. 

Wat als ik weer financieel gezond ben maar wel een BKR registratie heb?

Als u uw schulden heeft afgelost zal dit hoogstwaarschijnlijk een hele opluchting zijn, maar u heeft uw financiële vrijheid nog niet terug. Door het oplopen van uw schulden zit u namelijk wel aan een negatieve BKR registratie vast. Op het moment dat u uw schuld heeft afgelost geeft de kredietverstrekker dit door aan stichting BKR, dit hoeft u niet zelf te regelen. Als dit is gedaan verschijnt er een einddatum bij uw BKR registratie, vanaf deze einddatum is uw negatieve BKR registratie nog 5 jaar zichtbaar voor zowel u als eventuele kredietverstrekkers. Dit maakt het voor u lastig tot onmogelijk om een nieuw krediet af te sluiten. Wij van BKRregistratieverwijderen.nl kunnen de kredietverstrekker echter een verzoekschrift sturen waarin we verzoeken tot het maken van een belangenafweging. Een kredietverstrekker is dan ook verplicht om deze belangenafweging te maken, zo kunt u eventueel uw negatieve BKR registratie laten verwijderen zodat u uw financiële vrijheid wél weer terug heeft. 

Onze tips om schulden te voorkomen

 • Wees voorzichtig met koop op afbetaling, ga eerst na of u het krediet echt kunt voldoen. 
 • Vergelijk aanbieders voordat u een mobiel abonnement afsluit, ga voor een voordelig abonnement of kies voor een prepaid sim.
 • Maak zo min mogelijk gebruik van een creditcard, of kies voor een variant met een limiet. 
 • Betaal uw rekeningen zodra u dat kunt en laat de post of betalingsherinneringen niet oplopen. 
 • Houd goed in de gaten wanneer uw lasten automatisch worden afgeschreven. 
 • Ga budgetteren, maak hierbij een duidelijk overzicht van uw inkomsten en uitgaven.
 • Zorg dat u een goede buffer heeft, zodat u een onverwachte last kunt overzien. 

Is het toch verkeerd gegaan in uw financiële situatie en heeft u wel schulden opgelopen? Begin dan zo spoedig mogelijk met het afbetalen van deze schulden, de rente zal alleen maar oplopen. Komt u er zelf niet uit met uw schulden, of heeft u nog geen schulden maar bent u daar wel bang voor? Twijfel dan vooral niet, en vraag om hulp. 

Over BKRregistratieverwijderen.nl

BKRregistratieverwijderen.nl is een bedrijf dat zich specialiseert in het verwijderen van BKR registraties. Zo kunnen wij u bijstaan met het verwijderen of aanpassen van een terechte of onterechte BKR registratie. Dus ook bij het verwijderen van een negatieve BKR registratie nadat u uw schuldsaneringstraject heeft voltooid, en u een schone lei verklaring heeft gekregen. Uw BKR registratie kan een grote hindernis zijn voor het aanvragen van een nieuw krediet zoals een hypotheek of lease auto, of dit zelfs onmogelijk maken. Onze juristen en advocaat brengen uw situatie graag in kaart in een verzoekschrift, zodat de kredietverstrekker de belangen van verwijdering of aanpassing begrijpt. Neem vandaag nog contact met ons op via ons online advies formulier of bel ons via 058 2011 963 en kijk wat de mogelijkheden voor u zijn. 

Share This Post