Gratis advies van onze juristen 058 203 88 87

Geschillencommissie BKR

Geschillencommissie BKR

Wanneer u alles al heeft geprobeerd om uw BKR registratie te laten verwijderen maar dit onlangs uw zware belang reeds niet gelukt is, vraagt u zich vast af wat u nog nog kan doen. U kunt er dan voor kiezen om uw zaak voor te dragen aan de geschillencommissie van het BKR, dit noemen we het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening) in deze blog leggen we uit hoe dit te werk gaat en of uw BKR alsnog verwijderd kan worden op deze manier. 

Wat is het Kifid?

Sinds oktober 2021 kunt u bij het Kifid in beroep gaan tegen uw BKR registratie wanneer u vind dat het belang van verwijdering groter is dan het belang van registratie, of als u van mening bent dat u onterecht een negatieve BKR registratie heeft. Het Kifid wil graag een laagdrempelige maar deskundige oplossing bieden voor personen met een financiële klacht. Dit kan pas wanneer u een afwijzing heeft ontvangen met betrekking tot het verwijderen van uw BKR registratie van de kredietverstrekker die u geregistreerd heeft bij het BKR. Door middel van een procedure bij het Kifid kan uw BKR registratie alsnog verwijderd worden, maar de kredietverstrekker kan ook gelijk krijgen. Uw BKR registratie kan dan niet meer verwijderd worden.

Hoe gaat een procedure bij het Kifid te werk?

Wanneer u een procedure wil starten bij het Kifid moet u dus eerst contact hebben gehad met de kredietverstrekker zelf waar u een negatieve BKR registratie heeft. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u zelf een of meerdere keren heeft verzocht om verwijdering, maar de kredietverstrekker hier niet of onvoldoende reactie op heeft gegeven. U kunt ook een klacht indienen bij het Kifid wanneer wij een verzoekschrift en aanvullende brief voor u hebben verstuurd naar de kredietverstrekker maar deze zonder gegronde reden is afgewezen of wanneer het onterecht is dat uw belang niet groot genoeg zou zijn. Wanneer het Kifid uw klacht in behandeling neemt wordt deze behandeld door een onafhankelijke commissie, de kredietverstrekker krijgt hier ook een kans om zijn verhaal te doen. Hierna zal een hoorzitting volgen. 

De stappen van een procedure bij het Kifid

Om kort samen te vatten hoe een procedure bij het Kifid te werk gaat en waar u moet beginnen als u een procedure wilt bij het Kifid, hebben we dit stappenplan voor u op een rijtje gezet:

 • Allereerst heeft u of een gemachtigde organisatie zoals BKRregistratieverwijderen.nl een verzoek tot het verwijderen van uw BKR registratie gedaan. 
 • De kredietverstrekker gaat niet akkoord met uw verzoek, u kunt nu kiezen of u het erbij laat liggen of u een procedure bij het Kifid opstart.
 • Wanneer u ervoor kiest om te procederen via het Kifid, legt u het verzoek voor. U kunt dit digitaal doen via de website van het Kifid of per post.
 • Uw klacht wordt in behandeling genomen door het Kifid, hier zijn geen kosten aan verbonden. 
 • Het Kifid nodigt u en de desbetreffende kredietverstrekker uit voor een hoorzitting.
 • Het Kifid houdt u digitaal of per post op de hoogte van elke belangrijke actie die wordt ondernomen met betrekking tot uw klacht over uw BKR registratie.
 • Het Kifid maakt binnen 90 dagen een beslissing. 

Hoe lang duurt het voordat het Kifid uitspraak doet?

Hoe snel uw klacht wordt behandeld door het Kifid is afhankelijk van de klacht die u heeft. In de meeste gevallen doet het Kifid binnen 90 dagen na de hoorzitting uitspraak over uw procedure. Wanneer uw klacht gemakkelijk af te handelen is, zal de uitspraak er sneller zijn dan wanneer er bijvoorbeeld meerdere externe factoren meespelen. Het Kifid houdt u goed op de hoogte bij alle stappen die er genomen worden, elke keer dat het Kifid en belangrijke actie onderneemt met betrekking tot uw klacht, kunt u dit digitaal inzien. Wanneer u uw klacht naar het Kifid per post heeft opgestuurd, zult u brieven ontvangen met updates over de status van uw klacht, wanneer u uw klacht op papier indient duurt het proces in de meeste gevallen wel langer. U kunt er op ieder gewenst moment ook nog voor kiezen om uw klacht bij het Kifid in te trekken. Wanneer u het met de kredietverstrekker niet eens kan worden over uw BKR registratie en u hiervoor al heeft geprocedeerd via een andere instantie of via de rechter, kan het Kifid u echter niet meer helpen. 

Wat is het verschil tussen een procedure bij het Kifid en de uitspraak van een rechter?

Procedures via het Kifid of de rechter hebben een aantal verschillen, maar voor beide is het zo dat u maar via een van de twee instanties een procedure kunt beginnen. De grootste verschillen tussen een procedure bij het Kifid of de rechter zijn:

 • Een procedure via de rechter is vaak sneller dan het Kifid.
 • U kunt via de rechter nog in hoger beroep gaan, de uitspraak van het Kifid is echter bindend.
 • Bij het Kifid is het slagingspercentage lager omdat de tegenpartij vaak meer juridische kennis heeft, en daarbij meer ervaring met het Kifid.
 • Een rechter laat uw persoonlijke belang zwaarder meewegen, het Kifid is neutraal.
 • Een procedure via de rechter kan behoorlijk prijzig zijn, een procedure via het Kifid is kosteloos.
 • Bij het Kifid is er geen mogelijkheid om gebruik te maken van een spoedprocedure.

Of u er nu voor kiest om te procederen via het Kifid of via de rechtbank, het is verstandig om u te laten begeleiden door een instantie met juridische kennis, zo is de kans dat uw BKR registratie toch verwijderd wordt het grootst. 

Over BKRregistratieverwijderen.nl

BKRregistratieverwijderen.nl is een bedrijf dat zich specialiseert in het verwijderen van BKR registraties. Zo kunnen wij u bijstaan met het verwijderen of aanpassen van een terechte of onterechte BKR registratie. Uw BKR registratie kan een grote hindernis zijn voor het aanvragen van een nieuw krediet zoals een hypotheek of lease auto. Onze juristen en advocaat brengen uw situatie graag in kaart in een verzoekschrift, zodat de kredietverstrekker de belangen van verwijdering of aanpassing begrijpt. Neem vandaag nog contact met ons op via ons online advies formulier of bel ons via 058 2011 963 en kijk wat de mogelijkheden zijn.

 

Share This Post